Как лесно да модифицираме външния вид на LightDM?

Категории
Видео ревюта

До колко хардуера е от значение при Android

on 14 Jun 2014
Многократно ми се е случвало да влизам в спорове относно избор на телефон и таблет. И някак си все...
Виж клипа
Виж всички
Публикувано от в Linux на 12 Октомври, 2014 . 0 Коментари.

В този раздел ще бъдат публикувани статии, новини и ревюта на тема Linux. Ще бъдат вписвани разсъждения, лични мнения и любопитни факти за любимата операционна система. Умишлено е отделена специална категория за целта, защото не засяга пряко дейността на магазина, а по-скоро изразява лично отношение, с което не ангажираме никого. Все пак това блог!

И така да започваме! Днес ще ви представя един малък инструмент, с който лесно и под графичен интерфейс можем да модифицираме външния вид логин мениджъра на Xfce, а именно LightDM. Всъщност поводът за тази статия, е, че преди време инсталирах именно Debian с Xfce на компютъра на колега, с цел извличане на по-добра производителност, а и без това нашата фирма, е взела решение, да оперира изцяло със свободен софтуер. Отдавна не се бях докосвал до тази графична среда, може би близо 5 години и бях приятно изненадан, дори много, до толкова, че започнах обмислям да премина на нея в бъдеще. Но това в друга тема.

Та с добрия стар Debian се сблъсках със следната задачка – трябваше да направя autologin на потребителя. Не си спомням преди как беше, защото той работеше тогава (по default) с GNOME 2 и респективно GDM, но нещо ми се върти в главата, че май пак нямаше по подразбиране GUI за настройка и трябваше да се качва допълнително, или аз съм ползвал просто minimal netinstall  версията на дистрибуцията.

Както и да е, за да направим желаните промени просто трябва да отворим с администраторски права фала /etc/lightdm/lightdm.conf и да редактираме следните редове:

[SeatDefaults]
#autologin-user=името–на–потрбителя
#autologin-user-timeout=0

За да сменим изображението в логин мениджъра или казано на български екранът за приветствие (Боже, колко странно ми звучи!), трябва да намерим файла  /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf, да изберем подходящо за нас изображение от  /usr/share/images/desktop-base/ и да изпълним командата:

update-alternatives --config desktop-background

И не само – можем да правим още какви и да поискаме настройки с този файл, на които няма да се спирам сега, защото нито имам Xfce пред себе си, нито Debian и всичко би било импровизация. Та, всичко много хубаво – папваме си го, конфигурираме си го по наш вкус и всичко заспива. Или заспива поне до моментът, в който колегата не е правил ъпдейти (по навик от една друга ОС) или е направил ъпдейт и на всеки въпрос е избирал OK. И идва моментът, в който конфигурационните файлове са заменени и от настройките ни няма помен. И така започва едно тегаво настройване, смяна на файлове, редове код и прочие, докато докараме стария ефект, ако просто не сме си направили резервно копие. Такъв бе и моят случай. За всички онези, които са фенове на GUI и се кефят да работят по метода Цък-Цък-Язък. Смятат, че Линукс, може да бъде по-човешка операционна система, а и са на моето мнение, че ОС трябва да работи за теб, а не ти за нея, смятам че следното приложение ще им бъде от полза.

LightDM GTK+ Greeter Settings е малък инструмент с графичен интерфейс, написан на Python, с който можем да извършваме много от гореспоменатите настройки, като смяна на тема, шрифт, фоново изображение, позиция на прозореца и още много, като просто той пише във въпросния конфигурационен файл вместо нас.

Очаквахме приложението да бъде добавено по подразбиране в предстоящото Xubuntu 14.10 Utopic Unicorn, но тъй като все още не е налично в официалните хранилища на Ubuntu, нека бъдем оптимисти за версия 15.04.

LightDM GTK+ Greeter Settings ни позволява лесно да променяме:

• Външен вид: темата на приветстващия екран, икони, шрифтове (с опции като DPI, антиалиайзинг, заглаждане, подпикселна подредба, пълнота и прочие), смяна на фоновото изображение или използване плътен цвят

• Панел: смяна на формата на часовника и добавяне или премахване на аплети

• Позиция на прозореца: смяна на позицията на диалоговия прозорец за вход

• Допълнително: разрешаване или забраняване на софтуерна клавиатура, както и определяне времето за вход при непопълнени полета.

Как да инсталираме LightDM GTK+ Greeter Settings на Xubuntu/Lubuntu/Mint Xfce?

И Xubuntu, и Lubuntu, и Linux Mint Xfce ползват LightDM. За да инсталираме LightDM GTK+ Greeter, просто трябва да добавим хранилището на разработчика и да инсталираме желания пакет:

sudo add-apt-repository ppa:kalgasnik/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install lightdm-gtk-greeter-settings

Потребителите на Arch Linux могат да ползват пакетите: stable | bzr.

За Debian, ще пиша допълните, като ми падне пак в ръцете.

За достъп до кода, бъгове и други – ползваме страницата в Launchapad.

Надявам се тази статия да е била полезна и с удоволствие ще си ползвате новия инструмент!

 

Източници:

Web Upd 8
Debian Wiki

Тагове: LightDM GTK+ Greeter Settings, lubuntu, xubutnu, ubuntu, linux, debian, xfce, ligtdm Последна промяна: 12 Октомври, 2014

Коментари

Напиши мнение

Leave a Reply

* Име:
* E-mail: (Не е видим)
   Страница: (Напиши адреса с http://)
* Коментар: